آشنایی با انواع صنایع دستی
با توجه به اینکه صنایع دستی ایران بسیار گسترده است و در هر منطقه از ایران متفاوت است صنایع دستی موجود است. در این قسمت قصد داریم به معرفی کلی انواع صنایع دستی ایران بپردازیم. در این قسمت سعی شده است مهم ترین و شناخته شده ترین صنایع دستی ایران و همچنین توضیحات کامل ارائه شود. با فروشگاه صنایع دستی تک آرینا همراه باشید.
شاهکارهای طراحی و نقاشی سنتی
آثار برگرفته از نقش ها و نقش های خیالی و طبیعت گرایانه که اساس طراحی سنتی، نقاشی، تذهیب، شعر را تشکیل می دهند، گل و مرغ و تخیل. آثار تاریخ و تمدن ایران با قدمت در غارها و سنگ نگاره های لرستان قریب به ده هزار سال پیش، نقاشی دیواری و کنده کاری روی سفال و آثار گوناگون تا به امروز با طرح ها و رنگ ها و نقش های خاص خود است. امروزه آنهایی که به شکل طبیعی و نهایی خود رسیده اند را می توان به شکل های مختلف مشاهده کرد. این طراحی سنتی در انواع زیور آلات و کیف ها قابل مشاهده هستند. کیف منجوقی و سوزن کاری شده که با طراحی سنتی دست دوزی شده اند نیز جزئی از شاهکارهای طراحی سنتی هستند.
طراحی سنتی
طراحی انواع نقش و نگارهای تخیلی به صورت خطی برای استفاده در انواع صنایع دستی که تنوع بسیار زیادی دارد را طراحی سنتی می گویند. استادان و هنرمندان بزرگ سنتی با توجه به موضوع و نوع کار طرح های زیبایی طراحی می کردند سپس آن را به کار خود منتقل می کردند و در نهایت رنگ می کردند.
تذهیب
تذهیب به معنای طلاکاری است که با نقوش منظم هندسی و چرخشی و همچنین خطوط نازک آب سیاه و طلایی تزئین شده و از رنگ های متنوع دیگر نیز استفاده می شود. این رنگ ها معمولا از شنگرف، لاجورد، آب سفید، زنگار، زعفرانی و ... می باشد استفاده از هنر طلا به دوران جاهلیت بر می گردد و «رنگ طلایی» در کتب مانویان وجود داشته است.
پس از ظهور اسلام، ایرانیان به تزیین کتب قرآن پرداختند. در قرون اولیه اسلامی سنت مانویان را ادامه دادند، اما به تدریج آن را به کمال رساندند در گذشته از طلا برای تعیین ابتدای سوره ها و جداسازی آیات و سوره ها استفاده می شد و اغلب در صفحات آغازین و پایانی کتاب ها استفاده می شد. سپس در زمان سلجوقیان سر، سر سوره و حواشی را نیز طلاکاری کردند. پس از مسلمان شدن فرمانروایان مغول، خط و رنگرزی طلا احیا شد و شامل تزئینات و کار طلایی بین خطوط شد. در دوران تیموریان رشد قابل توجهی یافت.
تشعیر
در این هنر، نقوش و نقوش گیاهی در حاشیه نسخ خطی یا تکههای یک رنگ نوشته میشود که بیشتر روی زمینهای نخودی یا تیره مانند سیاه و آبی با طلایی یا سفید دیده میشود. . رنگ محدود شده با حرکت قلم مو از ویژگی های بارز شعر و تفاوت آن با رنگ طلا است. شعر در دوره تیموری و صفویه به اوج خود رسید. بسیاری از نسخ خطی دوره صفویه دارای حاشیه بزرگی هستند که مناظر طبیعی و نقش انسان و حیوان حکاکی شده و رنگ طلایی و در برخی موارد نقره بر آن غالب است.
نگارگری
این هنر شامل طراحی، رنگآمیزی، پردازش و پانل کردن انواع طرحها و نقوش سنتی با مضامین مختلف است که برای ایجاد تصاویر مستقل یا استفاده در طرحهای کتاب و نقاشیهای دیواری استفاده میشود. نقاشی ایرانی دنیایی اسرارآمیز دارد که با نقاشی رئالیستی غربی بسیار متفاوت است. هنرمند هرگز از طبیعت تقلید نکرده و حقیقت را بدون سایه روشن و حجم و عمق و تجسم کشف و ارائه نکرده است. این تصاویر و نقاشی ها جزئیات استثنایی را نشان می دهد که تحسین برانگیز است. وفای دوبعدی با قلم و رنگ صاف و درخشان، پرده حقیقت نهفته را از بین می برد و در پس صورت روشن آن جاودانگی می آفریند. زیرا او نور مطلق را می بیند.
در این دنیای اسرارآمیز از آسمان های طلایی، گل ها ، درختان پر از پرندگان، ساختمان های رنگارنگ، چیزهای مجلل، مناظر دیدنی، صخره های مرجانی، افراد ریز با پارچه ها و نقش های رنگارنگ، سطح کوچکی با دقت استثنایی روی آن ظاهر می شود. نقاش دنیای مرموز خود را خلق می کند. مکانی که ارتباطش با عالم دنیا مهمتر از توجه به حواس ظاهری است. نقاشیایرانیدر مقدمه تخیل و باور متن، از ابتدای کتاب به آن پیوند خورده و در نگاه اول بازتاب دهنده ادبیات فارسی است. اگرچه متون علمی و تاریخی متعددی نیز به تصویر کشیده شده است، اما چیزی که بیش از همه مورد توجه نقاش قرار گرفته، اثر منظوم است و در این میان شاهنامه فردوسی جذاب ترین و هنرمندانه ترین بازنمایی نقاش و صفحه گردان بوده است.
تخیل (نقاشی قهوه خانه ای)
طراحی قهوه خانه ای این کار به صورت نقاشی روی پرده بزرگ یا نقاشی های دیواری با مضامین مذهبی یا حماسی انجام می شود که با استفاده از داستان های عامه پسند و قومی از جمله حماسه ها، افسانه ها، رویدادها و روایت های مذهبی ایجاد و مورد بحث قرار می گیرد. در این هنر گاه وقایع مختلف زمان های مختلف در کنار هم به تصویر کشیده می شود که از آن جمله می توان به وقایع کربلا، هفت خوان رستم و ... اشاره کرد که از تکایا، قهوه خانه ها و ... استفاده می شود. ، و غیره.) . آداب جوانمردی و پهلوانی و ایثار در راه حق و صفات پسندیده به وسیله آن در بین مردم رواج یافت و سینه به سینه حمل شد. این امر همچنان در برخی قهوه خانه ها و تکایا در شهرهای مختلف ادامه دارد.